- Relatietherapie is het moedige
alternatief voor scheiden -

Scheiden of Relatietherapie?

In Nederland kiezen meer stellen voor een scheiding dan voor relatietherapie. Dat is jammer, want de resultaten van relatietherapie zijn enorm positief. 89% van de stellen uit mijn praktijk geeft na afloop aan gelukkiger te zijn! 80% ervaart na vijf tot tien sessies een wereld van verschil en vrijwel alle stellen merken eerder al verbetering.

Waarom zou je dus niet kiezen voor relatietherapie als je problemen ervaart met je partner? We hebben geen les in relaties gekregen, niet op school, niet op een opleiding. En dat terwijl het alles behalve eenvoudig om een intieme relatie met elkaar te hebben. Relaties vragen om een kundigheid waar we allemaal in kunnen bijleren. In de Verenigde Staten is relatietherapie niet voor niets heel gebruikelijk. In Nederland lopen we daarop achter. Toch komt acceptatie van relatietherapie ook hier langzaam op gang. Gelukkig maar. Relatietherapie is het moedige alternatief voor uit elkaar gaan.

Relatietherapie ook als zelfontplooiing

Vaak kies je een partner die anders is dan jij. De verschillen zijn in het begin inspirerend, interessant en verfrissend. Op den duur kunnen jullie verschillen echter uitgroeien tot irritaties en conflictpunten. De uitdaging is om te leren van elkaar. Dat is niet makkelijk, want je bent je hier vaak helemaal niet van bewust. Onbewust hebben je partner en jij een heel andere uitwerking op elkaar dan je dacht. Dit hoort bij de dynamiek van een relatie en het vraagt moed om het onder ogen te komen. Het is zonde als dit blijft liggen en jullie verschillen een groot probleem gaan vormen. Dan zie je ineens geen andere mogelijkheid meer dan uit elkaar gaan. Of wel? Juist door bij je partner te blijven kun je je eigen issues onderzoeken en zelf groeien als mens. Relatietherapie biedt je ook zelfontplooiing.

Als mijn partner nu…

Kies je voor relatietherapie dan is het belangrijk dat je bereid bent om met aandacht en openheid te onderzoeken wat in jullie relatie gebeurt. Ook moet je willen kijken naar je eigen aandeel daarin. Het komt geregeld voor dat één van de twee bijval hoopt te krijgen van een relatietherapeut. Die zal de ander eens vertellen wat hij of zij allemaal verkeerd doet. Dat is niet de bedoeling, want 50% van de relatie ben je zelf. Het gaat mis in de relatie en niet zozeer bij je partner of bij jou. Natuurlijk, soms is de ene partner wat sociaal vaardiger dan de andere, maar dat betekent niet zonder meer dat die ander dus even moet worden bijgespijkerd. Er zijn twee partners waartussen patronen zijn ontstaan die niet bijdragen aan een gelukkige relatie. Maar er is goed nieuws…

 Lees ook relatietherapie in de praktijk >

Als ik dit eerder wist!

Lukt het je om je kwetsbaar op te stellen, dan ligt een betere relatie binnen handbereik. Dit werkt twee kanten op, jullie zitten samen in hetzelfde schuitje. Het komt voor dat één van de partners zich niet veilig genoeg voelt om zich echt kwetsbaar op te stellen. Als relatietherapeut geef ik dit voorrang voordat we verder kunnen.

“Als ik dit eerder wist, was ik veel eerder in relatietherapie gegaan!”, hoor ik geregeld. Zelfs als je al lange tijd vast zit in hetzelfde patroon hoef je de hoop niet op te geven. Pas wanneer onverschilligheid overheerst en partners nauwelijks op elkaar reageren, wordt het lastiger. Dat is een signaal dat de problemen te lang te diepe wonden hebben geslagen.

Hoe of wat?

Hoe gaan jullie met elkaar om? Die vraag is bijna belangrijker dan de vraag waarover jullie ruzie maken. Vanuit een procesmatig perspectief kijken heet dat, in plaats vanuit inhoudelijk perspectief. Op die manier maak je patronen inzichtelijk die schadelijk werken, patronen die je gaat veranderen. Zo hoef je in de therapie bij mij geen oud zeer te blijven opdissen tot alles is onderzocht.

Dat betekent niet dat we niet de diepte in gaan. Sterker, de meeste gevoeligheden zijn te herleiden naar een verlangen of gemis uit de jeugd. Veel gedrag blijkt uit het ouderlijk huis afkomstig en is zelfs van generatie op generatie doorgegeven.

Proces en inhoud zijn allebei belangrijk maar wat er allemaal ooit precies is gebeurd doet er veel minder toe dan hoe het doorwerkt in jullie relatie. Daar gaat het immers om.

Vallende kwartjes

Al na de eerste sessie relatietherapie kun je het gevoel krijgen dat iets van binnen loslaat of ontspant. Vastzittende, belemmerende patronen en gevoelens komen in bewegingen en er komt ruimte voor constructieve veranderingen. “Ik wist niet dat wat ik zeg jou zo’n pijn doet” of “wat fijn dat we dit op deze manier kunnen bespreken zonder in ruzies te verzanden”, klinkt het geregeld. De kwartjes beginnen te vallen en de drempelvrees verdwijnt, gewoon omdat er meteen vooruitgang wordt geboekt.

Hebben we een match?

Het verschil in therapieën zit in ’m in de match met de therapeut. Ook als ze met dezelfde methoden werken. Dat maakt het lastig om te kiezen omdat je op voorhand niet weet of mijn werkwijze jou helpt. Ik heb van elke therapeut kunnen leren, dus in die zin is de kans groot dat je verder komt als je met mij in zee gaat. Maar zodra je merkt dat je leercurve afneemt, schroom dan niet om dit te bespreken. Dit kan ook betekenen dat je verder bent gekomen en iets te leren hebt bij iemand anders. Een goede therapeut kan je helpen met een goede doorverwijzing. Het gaat immers om jullie, jullie relatie staat centraal.

Tot slot: relatietherapie betekent een pad bewandelen waar moed en doorzettingsvermogen voor nodig zijn. Een liefdevolle relatie is misschien wel het mooiste geschenk in je leven en het loont om hierin te investeren. Liefde kan in de knel raken maar zeker ook bevrijd worden. De eerste stap daarin kun je zelf zetten.

 

Meer informatie

T 070 221 0668
E. rogier@messersmid-relatietherapie.nl

Stel je vraag!

Maak een afspraak

Cliënten vertellen:

Messersmid Relatietherapie wordt gewaardeerd met 4.7 sterren op basis van 16 reviews