traject relatietherapie

 

Relatietherapie in de praktijk

Hoe gaat relatietherapie in de praktijk? De eerste sessie is meer dan alleen een intake-gesprek. Zodra jullie er klaar voor zijn, maak je meteen kennis met de manier waarop we met elkaar gaan werken. Een soort voorproefje eigenlijk waarna je direct aan de slag kan. Zo weten we ook meteen of we een klik hebben met elkaar.

Verkennen: jullie situatie

We spreken af in mijn praktijk en maken kennis met elkaar. We bespreken jullie beleving van de huidige situatie: waar lopen jullie tegenaan? Daarbij horen vragen over het gezin van herkomst, jullie levensloop, ervaringen in vorige relaties en het verloop van jullie relatie tot nu toe. Ook bespreken we of je eerdere ervaringen hebt met (relatie)therapie en andere vormen van begeleiding zoals coaching. 
We staan uitvoerig stil bij de door jullie gewenste situatie en brengen dit steeds duidelijker in kaart. Zo ontstaat een gedetailleerd beeld van alles wat jullie willen bereiken. Wanneer blijkt dat er sprake is individuele hechtings- en traumathematiek krijgt dit aandacht tijdens individuele psycholociale therapie. Dit kan samen met je partner, een ander gezinslid, of individueel. 

Verdiepen: op onderzoek uit

We zitten tijdens een sessie gewoon op stoelen, jullie beiden schuin naast elkaar en ik tegenover jullie. We praten met elkaar maar waarschijnlijk op een andere manier dan jullie gewend zijn. In plaats van óver jezelf, elkaar en de situatie, gaan we mét elkaar in gesprek. Zo onderzoeken we wat allemaal in jullie omgaat en wat jullie hierbij ervaren. Als het nodig is doen we een oefening of opstelling om elkaar of de situatie beter te leren begrijpen. Ik vertel daar meer over bij werkwijze. Gaandeweg leer je de juiste woorden te vinden die beweging brengen in wat vast zit tussen jullie. Dan verandert er iets: je voelt opluchting, een diepere ademhaling, tranen, een zucht… Zo’n ervaring waarbij je merkt dat er iets ontspant. Een teken dat je verder kunt!

Doorwerken

Aan het einde van een sessie kijken we even terug. Hoe heb je het ervaren? Wat heb je eruit gehaald en wat niet? Wat komt volgende keer aan bod? En waar ga je ondertussen aan werken?Het ingezette proces blijft doorwerken, ook na een sessie. Een bepaalde emotie komt bijvoorbeeld los of je bent milder naar jezelf en naar de ander. Je kunt je bewuster worden van wat je mist of opeens veel sterker ervaren wat je eigenlijk al heel lang erg graag wilt. Om hier invulling aan te geven is er ruimte om onderwerpen tijdens een individuele sessie uit te werken. Hier komen gerichte vragen uit, zodat de relatietherapie een oplossingsgericht karakter houdt.

Het aantal sessies

Hoeveel sessies heb je nodig? Dat is moeilijk te voorspellen. Therapie is als een kronkelig pad, met onverwachte en verrassende wendingen. De meeste stellen hebben aan vijf à tien sessies genoeg. Dit kan zo snel doordat mijn werkwijze behoorlijk intensief is. Dat is ook de reden waarom we bij voorkeur om de week afspreken.
Het precieze aantal sessies voor jullie is afhankelijk van jullie vraag en persoonlijke thematiek. En hoe eerder je er bij bent hoe beter. Als je zes maanden communicatieproblemen ervaart en mij direct opzoekt, gaat het vaak sneller dan wanneer je dit na tien jaar doet. Patronen zijn dan meestal al dieper ingesleten waardoor we meer tijd nodig hebben.

Voltooien: afrondende sessie

Als jullie relatieproblemen hanteerbaar of opgelost zijn, spreken we een afrondende sessie af. Hierin lopen we de onderwerpen die aan bod zijn gekomen nog eens na. Misschien is er nog iets wat aandacht vraagt of wil je nog oefenen met handvatten die je aangereikt hebt gekregen tijdens de sessies.
Tot slot nemen we afscheid van elkaar. Je kunt me – net als tijdens het traject – altijd nog even bellen als je ergens mee zit of nog vragen hebt.

 

Stel een vraag
Maak een afspraak