Tarieven

Tarieven voor particulieren
Het tarief voor relatietherapie en psychosociale therapie bedraagt 189,00 per uur. Tijd voor voorbereiding en afwikkeling zijn inbegrepen in uurtarief. 

Tarieven voor ondernemers
Voor ondernemers geldt dat sessies als persoonlijkheidsontwikkeling onder beroeps- of bedrijfskosten aftrekbaar zijn als de problemen ook werk-gerelateerd zijn. Je kunt de BTW verrekenen en de sessies aftrekken als scholingskosten. Hierdoor betaal je iets meer dan de helft netto. Het tarief voor zakelijk coaching bedraag 189,00 per uur exclusief 21% BTW.

Lengte en aantal sessies
Sessies duren meestal 2 uur met ruimte voor eventuele uitloop. De daadwerkelijke tijdsduur van de sessie wordt in rekening gebracht. 

Sommige aanvullende verzekeringen geven recht op (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten van relatietherapie.

N.B. Als je aanvullend bent verzekerd kun je meestal €80 per sessie (ieder € 40) en soms zelfs het volledige bedrag vergoed krijgen.

“De kosten per sessie waren voor ons best pittig, maar gezien het eindresultaat was het de investering meer dan waard. De kosten voor het onderhoud van onze auto waren afgelopen jaren hoger. Onze vorige therapeut had veel meer tijd nodig en naast dat het ons niet veel verder bracht, kostte dit uiteindelijk ook veel meer geld.” Suzanne en Sjoerd

Betaalwijze
Je betaalt achteraf, contant of via bankrekening NL98 INGB 0688 9816 90 t.n.v. R.S. Messersmid. Indien je hierover vragen hebt, stuur me dan een mail of bel even.

Verhinderd
Een afspraak afzeggen kan altijd, maar laat het mij 48 uur van tevoren weten, dan kan ik nog iemand anders inplannen.

Aantal sessies
Het aantal sessie varieert meestal tussen de vijf à vijftien.

Vergoeding vanuit basisverzekering vervallen
Vergoeding voor relatietherapie vanuit de basisverzekering is sinds 2013 vervallen. Een verwijzing van de huisarts geeft sindsdien geen recht meer op vergoeding vanuit de basisverzekering.

Vergoeding vanuit aanvullende zorgverzekering vaak mogelijk
De meeste zorgverzekeraars vergoeden relatietherapie als vorm van psychosociale hulpverlening, mits je aanvullend bent verzekerd.  De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aanvullende pakket dat je hebt gekozen.  Je kunt dit na kijken op https://nvpa.org/verzekeringen/public. Informeer altijd vooraf bij jouw zorgverzekeraar naar de exacte voorwaarden.

Geen invloed op eigen risico
De kosten voor relatietherapie hebben geen invloed op jouw eigen risico. Het eigen risico heeft betrekking op de basisverzekering en niet op de aanvullende verzekering van waaruit je relatietherapie vergoed kan krijgen.

Coulanceverklaring
Wanneer jouw zorgverzekeraar de sessies niet vergoedt, kan ik jou een ondertekende coulanceverklaring overhandigen. Hiermee geven zorgverzekeraars soms toch een tegemoetkoming in de kosten. Een motivatiebrief is daarbij een vereiste. Zilveren Kruis Achmea heeft deze coulanceverklaring bij een aantal cliënten geaccordeerd.

Mogelijk volledig fiscaal aftrekbaar 
De therapiekosten zijn volledig aftrekbaar van de belasting indien er sprake is van verwijzing door een huisarts. Verwijzing moet dan worden beschreven als ‘psychisch lijden’.

Werkgever
Een andere mogelijkheid is om je werkgever te vragen het begeleidingstraject (gedeeltelijk) te vergoeden. Werkgevers zijn vaak bereid te investeren in jouw persoonlijke ontwikkeling en het voorkomen van ziekte van hun werknemers.

PGB
Ontvangt je een persoonsgebonden budget (PGB) dan zijn er soms ook mogelijkheden tot vergoeding.

 

 

Stel een vraag
Maak een afspraak