Relatietherapie, we weten allemaal dat het een middel is om je relatie te versterken. Heb jij er over nagedacht om samen met je partner in relatietherapie te gaan? Veel stellen doen dit pas als de problemen zich al jaren voordoen, en er zelf uitkomen maar niet lijkt te lukken. Relatietherapie voelt dan als een laatste redmiddel en toegeven aan een zwakte, omdat het alleen niet lukt om de relatie te redden. Stellen lijken zich te schamen voor de relatietherapie, terwijl dit zeker niet nodig is. In de praktijk zien we dan ook vaak dat de vrouw hier nog wel voor openstaat, maar dat de man een extra zetje in de rug kan gebruiken.

Hier hoef je niet boos om te zijn, want het betekent niet dat hij niet wil. De kans is groter dat hij – en misschien jullie allebei – gewoon nog geen goed beeld hebben van wat relatietherapie nu precies inhoudt. Je schamen voor relatietherapie is in ieder geval absoluut niet nodig, want deze stap samen nemen is juist dapper. Je laat zien dat je allebei wilt werken aan de relatie. Relatietherapie is voor het beste resultaat iets wat je samen doet. Lees hier alle antwoorden op je vragen over relatietherapie.

Alles wat je moet weten over relatietherapie

Op welke vraag zoek jij een antwoord? Klik direct door naar wat voor jou relevant is:

Wat is relatietherapie?

Je hebt vast al een poging gedaan om hem uit te leggen wat relatietherapie inhoudt. Zo niet of nog niet gelukt het hem duidelijk te vertellen? Bij deze: met relatietherapie zorg ik, Rogier Messersmid, ervoor dat jullie niet in eerste instantie weer verliefd op elkaar worden, maar wel dat jullie elkaar weer begrijpen en waarderen. Bij relatietherapie draait het in eerste instantie dus niet om romantiek, maar om communicatie en wederzijds begrip.

Wat kost relatietherapie?

Relatietherapie is een investering in jullie relatie. Wat het ‘kost’ hangt er dus maar net vanaf hoe je dit bekijkt. Heeft de relatietherapie jullie goed geholpen en is mede dankzij de tips tijdens de relatietherapie en de open communicatie die is ontstaan, jullie relatie behouden gebleven? Wat heeft het je dan gekost? Niet jullie relatie in ieder geval. De kosten die Rogier Messersmid hanteert voor zijn relatietherapie vind je hier onder tarieven.

Wanneer is relatietherapie zinvol of nodig?

Geen enkele relatie is perfect en het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Hoe andere stellen het ook laten overkomen, niemand heeft daadwerkelijk een perfecte relatie zonder problemen of discussies, want dat bestaat niet. Maar wanneer is relatietherapie dan nodig vraag jij je af. Bij lichte onderlinge verschillen hoef je daarom ook niet naar een relatietherapeut te stappen, al mag het uiteraard wel wanneer jij denkt dat relatietherapie zinvol is voor jullie.

Wanneer heeft relatietherapie dan wel zin? Dat is wanneer een probleem in jullie relatie steeds erger blijkt te worden. Is het geen fase of tijdelijke discussie meer, maar gaat het probleem zich tussen jullie innestelen, dan helpt relatietherapie waarschijnlijk.

Hoe werkt relatietherapie?

Op de vraag hoe gaat relatietherapie in zijn werk, kunnen we vrij onromantisch antwoorden. Relatietherapie gaat namelijk niet over romantiek, het gaat over communicatie en verbinding tussen personen. Hoe relatietherapie werkt, moet je zien als een vorm van therapie die je helpt om inzichtelijkheid te krijgen in je relatieproblemen.

Mensen hebben vaak het idee dat de liefde en romantiek altijd moet vlammen, maar dat is niet hoe het in de praktijk zal zijn en dat geeft niet. Een relatie kan prima werken zonder, maar mensen hebben daar veelal een verkeerde verwachting van. Die verwachting wordt niet gecommuniceerd en zo ontstaan er verkeerde ideeën en bouw je niet samen jullie relatie op. Met relatietherapie maken we dergelijke verwachtingen bespreekbaar, weet iedereen waar die aan toe is en is er ruimte om die verbinding te krijgen.

Hoe verloopt relatietherapie?

Aan het begin van een relatietherapie-traject wordt het probleem helder gemaakt. Door vragen te stellen, helpt de relatietherapeut het echte probleem op tafel te krijgen en zelf inzicht te krijgen in jullie situatie. De relatietherapeut is immers ook geen helderziende en moet van jou horen wat er allemaal speelt. Daarna leer je technieken om zelf de besproken problemen aan te pakken.

Wat je zoal leert tijdens relatietherapie is het leren herkennen van signalen bij elkaar, effectiever en beter met elkaar communiceren en op een efficiëntere manier steun en emotionele bevestiging bij elkaar vragen. Daarnaast zul je jezelf en elkaar beter leren kennen, wat helpt bij het wederzijds begrip en inzicht in hoe jullie relatieproblemen tot nu toe ontstaan (en in stand worden gehouden).

Hoe lang duurt relatietherapie?

Hoe vaak jullie relatietherapie ‘nodig’ hebben, is vooral aan jullie zelf. Je gaat uiteindelijk altijd zelf aan de slag, de relatietherapeut legt vooral uit hoe jullie aan je relatie kunnen werken. Het relatietherapie-traject heeft altijd een opbouw waarin je uiteindelijk naar oplossingen zoekt voor de problemen die er nu zijn. Voelt het weer helemaal goed tussen jullie en merken jullie dat je er zelfstandig wel weer uit kunt komen met alle tips en technieken? Dan kun je de relatietherapie afronden.

Wat is EFT relatietherapie?

Een vorm van relatietherapie is EFT relatietherapie, wat staat voor Emotinally Focused Couple Therapy. De focus ligt hierbij op je opnieuw emotioneel verbinden met je partner. Negatieve patronen worden in kaart gebracht, getracht te doorbreken, gedrag te veranderen en oude valkuilen te voorkomen. Dit gebeurt allemaal heel persoonlijk, want hoe persoonlijker, hoe meer je elkaar raakt. Hoe meer je elkaar raakt, hoe meer je je verbindt met elkaar.

Waarom zou je in relatietherapie gaan?

Als hij of jij toch twijfelt waarom je in relatietherapie zou gaan, dan moet je je het volgende bedenken. Waarom zou je in de huidige situatie blijven zitten en hier niets aan proberen te doen als je nu niet gelukkig bent? Waar is relatietherapie goed voor? Voor jullie onderlinge band, communicatie en emotionele status. Is iets hiervan niet in balans, dan kan relatietherapie jullie hier goed bij helpen.

Wanneer heeft relatietherapie geen zin meer?

Als je overweegt nog te gaan beginnen met relatietherapie en je afvraagt wanneer helpt relatietherapie niet meer, dan moet je bedenken of je nog wilt dat je relatie gered wordt. Wil je nog steeds bij je partner zijn? Ook al lopen dingen nu stroef of zijn er meningsverschillen en relatieproblemen, dan heeft het zeker nog wel zin.

Maar wanneer helpt relatietherapie dus niet meer? Als je zelf al niet meer in de relatie gelooft, het niet alleen om frustraties en communicatiepijnpunten gaat, maar je de ander niet meer ziet zitten.

Relatietherapie: wat te verwachten?

Je mag verwachten dat de relatietherapeut er is om jullie dichterbij elkaar te brengen, opnieuw te verbinden en inzichten te bieden. Dit doet hij door problemen te bespreken, jullie gedrag naar elkaar op tafel te leggen en jullie technieken en oefeningen te bieden die je helpen hier in het vervolg beter mee om te gaan. Je mag verwachten dat de relatietherapeut neutraal blijft en jou helpt om praktisch en strategisch aan je relatie te werken.

Hoe succesvol/ effectief is relatietherapie?

Als we kijken naar hoe vaak relatietherapie slaagt, kunnen we zeggen dat relatietherapie zeker effectief te noemen is. Hoe succesvol het voor jou en je partner is, is niet vooraf te zeggen. Ieder individu en iedere relatie is namelijk uniek. Of relatietherapie voor jullie werkt, hangt af van verschillende factoren, zoals inzet en de bereidheid om je aan te passen voor elkaar.

Daarnaast leer je jezelf en elkaar nog beter kennen met relatietherapie en hieruit zal ook blijken of jullie (nog) bij elkaar passen of dat jullie wellicht tot andere inzichten komen. Relatietherapie is dan ook als een spiegel die jullie beide voorgehouden wordt. Je krijgt een realistisch beeld en dat helpt je de juiste keuzes te maken en elkaar te begrijpen.

Hoe verder na relatietherapie?

Relatietherapeut Rogier Messersmid zal jullie tijdens het relatietherapie-traject de juiste technieken meegeven om problemen in het vervolg beter te benaderen en aan te pakken. Na de relatietherapie neem je de geleerde lessen en inzichten mee en kun je je samen als het goed is hartstikke goed redden.

Wellicht dat je je nu zorgen maakt over hoe verder na de relatietherapie, maar tijdens de relatietherapie zul je merken dat je juist zekerder wordt en beter weet hoe je dingen samen kunt aanpakken. Niet voor niets is de therapie er juist op gericht om je daarna zelfstandig als stel te redden.

Relatietherapie: wat zijn de ervaringen?

Op onze website vind je genoeg ervaringen met relatietherapie van anderen. Bekijk voor de ervaringen van de cliënten van Rogier Messersmid gerust de reviews op de website.

Welke zorgverzekering/ zorgverzekeraar vergoedt relatietherapie?

Wellicht vraag jij je tot slot nog af of relatietherapie vergoed wordt. Wanneer relatietherapie vergoed wordt, hangt ervan af hoe jouw zorgverzekering is opgebouwd en bij welke zorgverzekeraar je zit. Sommige zorgverzekeraars vergoeden relatietherapie als vorm van psychosociale hulpverlening en alternatieve therapie, mits je aanvullend verzekerd bent. De hoogte van je vergoeding is afhankelijk van welk aanvullende pakket je hebt gekozen. Bij onze tarieven lees je meer over een vergoeding vanuit aanvullende de zorgverzekering.

Stel een vraag
Maak een afspraak