bored-couple-couch-12492329

Plichtpleging of passievol

“Hallo schat, hoe was je dag?”, ze gaven elkaar nog wel een kus maar dat leek eerder plichtpleging dan passievol. Let maar eens op hoe we ons leven zo dagelijks hebben gemaakt, zo gestandaardiseerd. Volgens een vaste routine, niet alleen voor de praktische zaken, ook in de omgang met elkaar. En daar ligt de voedingsbodem voor sleur. Het voelt dan niet meer echt en dat is het in feite ook niet meer. Liefde moet gevoed worden en sleur vormt hiervoor een bedreiging.

 

Vastzitten in de sleur

Ik zie in mijn praktijk dat veel cliënten vastzitten in de sleur: thuiskomen, eten, naar bed gaan, opstaan, avondvulling en in sleur vrijen. Op zich hoeft dat geen probleem te vormen, maar dat doet het vaak wel. Er ontbreekt vaak namelijk één aspect: echt contact.

Heb je contact?

Om relatietherapie ook vooral praktisch en direct toepasbaar te laten zijn, werk ik veel met reële situaties. Zoals in dit voorbeeld: het thuiskomen na je werk en elkaar begroeten. Je leert dan bijvoorbeeld om eerst elkaar te begroeten en pas daarna de kinderen, ook al loop als eerste langs hen. Of voordat je naar binnen stapt eerst even ervaren op welk toerental je draait. Ben je een bron van onrust op dat moment? Dan neem je dit ook mee naar binnen.

Ervaar het zelf

Zwaai je de deur open en stap je kordaat naar binnen om luidkeels ‘hallo allemaal’ te roepen? Of maar je eerst contact met jezelf en sta je stil wat je vanbinnen ervaart. Voel je bijvoorbeeld de sleutel in het slot glijden en de deurklink draaien, je voet op de drempel steunen en het verschil tussen binnen en buiten? Gun je jezelf even de gelegenheid om in stilte aan te komen en hieraan te wennen? Vanuit het contact dat je vanbinnen voelt kun je contact maken met je partner. Kijk elkaar recht in de ogen aan, liefst langer dan 5 seconden, zonder te praten. Initieel voel je je misschien ongemakkelijk in stilte, later merk je hoe fijn dit eigenlijk is.

Tot slot

Niet zelden worden zo oude patronen en pijnen aangeraakt en komt vastzittend verdriet los. Dit vraagt om een zorgvuldige benadering. Bijvoorbeeld door rustmomenten inbouwen, doceren, grenzen aanvoelen en respecteren.

Stel een vraag
Maak een afspraak